Bela Palanka. Forumi za Belopalančane i one koji se tako osećaju.
Bela Palanka. Forumi za Belopalancane i one koji se tako osecaju.
Da bi pisali na ovom forumu ne morate biti registrovani, dovoljna je vasa dobra volja i zelja da vas grad bude lepsi i bolji.
Poseti naš profil na:
Image hosted by servimg.com
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Broj Poseta
Free counters!
Prijatelji naseg foruma
Zadnje teme
» Radio klub "Jovan Mitic Djordje"
Sre 4 Dec 2013 - 10:31 od Southwind

» Živa Vatra - Ponovo na putu
Sub 7 Sep 2013 - 19:10 od mimoza

» stare fotografije
Ned 3 Feb 2013 - 18:46 od nik sloter

» Da li neko poznaje ovu osobu...
Pon 7 Jan 2013 - 2:12 od Southwind

» Корени Ремесијане
Čet 20 Dec 2012 - 16:45 od Никета Ремесијански

» ORK BELA PALANKA
Čet 18 Okt 2012 - 16:55 od ds1989

» ORK BELA PALANKA
Sre 17 Okt 2012 - 1:25 od ds1989

» stare i znamenite zgrade
Ned 14 Okt 2012 - 17:02 od nik sloter

» Palancani na Youtube
Uto 18 Sep 2012 - 21:48 od nik sloter

stare fotografije

Čet 24 Sep 2009 - 16:40 od nik sloter

pa i nema velike razlike...

Bela Palanka glavna ulica 1909.

Komentari: 129

Animacije i gifovi

Pet 18 Feb 2011 - 12:31 od ZokiKomentari: 1

Sportske vesti
Loto pomoćnik 7 od 39
Vaš rezultat

Počinje nova era za imena internetskih domena

Ići dole

Počinje nova era za imena internetskih domena

Počalji od Southwind taj Pet 13 Jan 2012 - 11:54

U ČETVRTAK 12. JANUARA ZAPOČELA je nova era u imenovanju lokacija svetske mreže, jer je tog dana počelo primanje zahteva za stotine, a možda i hiljade, novih imena domena kao što su na primer .hotel i .beograd.

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), skraćeno Ajken, aktivirala je tog dana svoj program za nova generička imena domena najvišeg nivoa (generic Top-Level Domains, gTLD) i primaće zahteve sledeća tri meseca, do 12. aprila.

Stručnjaci kažu da je novi gTLD program najveća promena u sistemu imenovanja na internetu od 1998, kad je Ajken i formiran. Ovo je po njihovoj oceni najveća promena posle prvog proširivanja interneta sa malog početnog broja registara na 23.

Danas postoji 280 različitih domena najvišeg nivoa, uključujući generička imena kao što je .com i kodove zemalja kao što je naše .rs, a pojedini stručnjaci smatraju da će se taj broj povećati na oko 1000. Prema podacima koje je u decembru 2011. objavio Verisajn (Verisign), u svetu je u okviru tih 280 domena registrovano oko 220 miliona imena, od čega oko 100 miliona ima nastavak .com.

Ajkenov plan da uvede na stotine novih domena najvišeg nivoa pripreman je šest godina. Prethodno je u dva navrata povećavao taj broj – jednom 2000. godine kad je dodato sedam novih imena, među kojima su .biz i .info; a potom 2004. kad je dodato još osam kao što su .asia i .jobs. Nijedno od tih novih imena nije zabeležilo veći uspeh.

Ukoliko ovaj najnoviji pokušaj proširivanja imenskog prostora bude uspešan, mogao bi iz osnova da promeni način korišćenja imena domena. Među novim kategorijama koje će po svoj prilici dobiti odobrenja za korišćenje biće internaconalizovana imena domena (internationalized domain name, IDN) ispisana pismima koja ne sadrže slova engleske latinice; geografski orijentisana imena za gradove i regije; imena vezana za specifične interese, kao i imena vezana za pojedine kompanije i robne marke.

Najveća inovacija biće internacionalizovana imena domena koja će koristiti pisma poput arapskog, kineskog ili ćirilice. To, na primer, znači da bi kompanije koje prodaju svoje proizvode u zemljama gde se koriste ta pisma, mogle da kupe imena domena za svoje robne marke ispisane na način koji je tamo razumljiv. Posebno bi to moglo biti zanimljivo za imena ispisana pojednostavljenim kineskim znacima, zbog sve većeg broja Kineza koji koriste internet a ne služe se latinicom niti govore engleski.

Ajken je startovao svoj program uprkos zabrinutosti koju su izrazili predstavnici američke vlade i američkih korporacija koji smatraju da će im to doneti dodatne troškove na ime registrovanja imena koje bi služilo zaštiti njihovih robnih marki, a s druge strane smatraju da će to povećati i zabunu među mrežnim korisnicima.

Svaki novi gTLD doneo je, naime, i nove probleme vezane za robne marke, jer su pojedinci pokušavali i uspevali da registruju ista imena s drugim nastavcima, što je kompanijama potom stvaralo dodatne troškove za arbitražu i primoravalo ih da registruju dodatne domene samo da bi se odbranile od takvih nasrtaja. Neke od njih zato brine da li će predloženi zaštitini mehanizmi za nova imena domena biti dovoljno delotvorni i strahuju od novih troškova.

Proces registrovanja novih imena domena je prilično složen i opisan je u dokumentu od 300 strana. Ajken je zato pripremio polusatni veoma informativan video prilog u kome objašnjava kako se sve odvija i šta se sve traži. U nekim crtama dosta podseća na proces koji se primenjuje pri registrovanju inetrnacionalizovanih imena domena zemalja kakav je bio primenjen kad je Srbija tražila i dobila domen .срб. Od podnosilaca zahteva traži se puno podataka i tehničke dokumentacije, a cena zahteva je 185.000 dolara.

Neke kompanije su već najavile da će podneti zahteve za svoja imena domena, na primer, IBM i Dilojt Tuš (Deloitte Touche), a upućeni stručnjici kažu da se i mnoge koje se bave e-trgovinom takođe pripremaju da iskoriste ovu priliku. Tu imaju u vidu maloprodajne lance, banke, kompanije koje se bave finansijskim uslugama a naročito one koje su podložne mrežnoj prodaji lažnih proizvoda s njihovim imenom.

Kompanije koje budu upravljale sopstvenim registrom imena domena imaće od toga bar dve koristi. Kao prvo, mogu da poboljšaju zaštitu kontrolisanjem kako se domen koristi i dodavanjem novih mogućnosti kao što je bezbedni sistem imena domena (DNSsec) koji sprečava stvaranje lažnih i zlonamernih lokacija. Drugo, mogu da podignu svest o svojim robnim markama tako što će da reklamiraju njihovo mrežno prisustvo koristeći svoja imena umesto generičkih kao što je .com. Na primer, korisnici koji već znaju za ta imena pre će poverovati onome što im nudi mrežna prodavnica u čijem imenu domena piše .rolex umesto .com.

Ajken očekuje da će prva odobrenja za nova gTLD imena odobriti do kraja 2012. i da će se ona pojaviti na internetu 2013. Prva će po svoj prilici biti ona koja su nesporna u svakom pogledu i kod kojih nema sumnje u to čije su vlasništvo, poput kompanija s jedinstvenim imenima ili geografskih destinacija koje imaju i posebna odobrenja vlade zemlje u kojoj se nalaze.

Kompanije koje budu kupile nova imena domena verovatno će svoje mrežno prisusvo u njima izgrađivati postepeno i polako, ali neki novi proizvodi i usluge mogli bi da od toga brzo naprave veliku korist.

Ajken će spisak svih koji do 12. aprila podnesu zahtev objaviti početkom maja. (M.V.)


Southwind
Southwind
Veteran na forumu
Veteran na forumu

Broj poruka : 804
Reputacija - Pohvale : 8
Datum upisa : 09.08.2009
Lokacija : Bela Palanka

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu