Bela Palanka. Forumi za Belopalančane i one koji se tako osećaju.
Bela Palanka. Forumi za Belopalancane i one koji se tako osecaju.
Da bi pisali na ovom forumu ne morate biti registrovani, dovoljna je vasa dobra volja i zelja da vas grad bude lepsi i bolji.
Poseti naš profil na:
Image hosted by servimg.com
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Broj Poseta
Free counters!
Prijatelji naseg foruma
Zadnje teme
» Radio klub "Jovan Mitic Djordje"
Sre 4 Dec 2013 - 10:31 od Southwind

» Živa Vatra - Ponovo na putu
Sub 7 Sep 2013 - 19:10 od mimoza

» stare fotografije
Ned 3 Feb 2013 - 18:46 od nik sloter

» Da li neko poznaje ovu osobu...
Pon 7 Jan 2013 - 2:12 od Southwind

» Корени Ремесијане
Čet 20 Dec 2012 - 16:45 od Никета Ремесијански

» ORK BELA PALANKA
Čet 18 Okt 2012 - 16:55 od ds1989

» ORK BELA PALANKA
Sre 17 Okt 2012 - 1:25 od ds1989

» stare i znamenite zgrade
Ned 14 Okt 2012 - 17:02 od nik sloter

» Palancani na Youtube
Uto 18 Sep 2012 - 21:48 od nik sloter

stare fotografije

Čet 24 Sep 2009 - 16:40 od nik sloter

pa i nema velike razlike...

Bela Palanka glavna ulica 1909.

Komentari: 129

Animacije i gifovi

Pet 18 Feb 2011 - 12:31 od ZokiKomentari: 1

Sportske vesti
Loto pomoćnik 7 od 39
Vaš rezultat

Mikrosoft nudi 7,5 miliona dolara za 666.624 IPv4 adresa

Ići dole

Mikrosoft nudi 7,5 miliona dolara za 666.624 IPv4 adresa

Počalji od Southwind taj Uto 29 Mar 2011 - 21:40

MIKROSOFT JE PONUDIO DA PLATI SEDAM i po miliona dolara za blok sa 666.624 adresa internet protokola verzije 4 (IPv4) čiji je vlasnik bankrotirani kanadski proizvođač telekomunikacione opreme Nortel i taj njegov potez neki vide kao signal povećavanja vrednosti IPv4 adresa.

Prošle nedelje Nortel je od suda za bankrotstva u okrugu Delaver zatražio odobrenje za prodaju. Ukoliko ga dobije Mikrosoft će preuzeti kontrolu nad Nortelovim IPv4 adresama za oko 11,25 dolara po adresi.

Oko 470.000 adresa moći će da koristi odmah, dok će ostale dobiti kad se okonča postupak bankrotiranja.

Ova vest pojavila se svega 7–8 nedelja pošto je Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) objavila da je poslednjih pet slobodnih blokova IPv4 adresa podelila regionalnim registrima i da će ih neki od njih podeliti već pre kraja godine. Tih pet blokova, svaki sa oko 16,7 milona adresa, dato je petorki regionalnih internet registara – AfriNIC (Afrika), APNIC (Azija/Pacifik), ARIN (Severna Amerika), LACNIC (Latinska Amerika i neka karipska ostrva) i RIPE NCC (Evropa, Bliski Istok i Centralna Azija), na prigodnoj ceremoniji održanoj u Majamiju 3. februara 2011. godine.

Odmah su se javila mišljenja da će se uporedo sa smanjivanjem broja slobodnih adresa stvoriti crno tržište, jer će se sve više organizacija suočavati sa povećanim troškovima i rizicima koji se javljaju pri prelasku na noviji IP protokol verzije 6 (IPv6).

ICANN i regionalni registri su naglasili da će preostale IPv4 adrese dodeljivati onim entitetima koji pokažu da su im neophodne odmah.

Američki registar za internet brojeve (American Registry for Internet Numbers, ARIN) stavio je na snagu nova pravila koja kompanijama omogućavaju da svoje potrebe za adresama planiraju za periode od svega tri meseca, umesto za celu godinu, kako je to bilo ranije.

Mikrosoftov plan da kupi čitav Nortelov blok IPv4 adresa izazvao je odmah reakcije među članovima Grupe severnoameričkih mrežnih operatora (North American Network Operators' Group, NANOG).

Neki od njih su posumnjali da ih Mikrosoft možda kupuje zbog kasnije preprodaje, jer „ARIN može da mu ih da besplatno jedino ukoliko dokaže da su mu hitno potrebne“.

„Možda im ne trebaju odmah, već ih samo sakupljaju kako bi ih koristili kasnije, kad ARIN ostane bez adresa? Ili se možda nadaju da će zaraditi tako što će ih prodati nekom drugom“, stoji u jednoj od poruka koje dostavljaju članovi NANOG-a.

Drugi se pitaju kako to Mikrosoft može da kupi blok adresa kad ARIN propisuje da Nortelov blok treba da se vrati na zajedničku gomilu iz koje će i drugi moći da ih koriste. Jedan dodatno ističe da „svaki primalac mora da pokaže opravdanost svoje potrebe“ kako bi dobio blok adresa.

Nortel je podneo zahtev za zaštitu od bankrotstva u januaru 2009. i još od tada prodaje imovinu kako bi prikupio novac kojim će isplatiti svoje kreditore. U sudskim dokumentima stoji da je Nortel pokušao da proda svoje IP adrese krajem 2010, kad je shvatio njihovu potencijalnu vrednost.

I sud je izgleda svestan vrednosti IPv4 adresa, jer je objavio da njihova ograničena ponuda „sada pruža odličnu priliku da se dođe do dodatnih sredstava, čija će se vrednost inače umanjiti s jačanjem prihvatanja IPv6 adresa“.

Nortel je primio zahteve 80 zainteresovanih kupaca i sa 14 njih potpisao neobavezujuće ugovore u okviru preliminarnih nastojanja da nađe najboljeg kupca.

U januaru je dobio poslednje ponude njih četvoro, a u martu su odlučili da prihvate Mikrosoftovu ponudu, jer je bila najpovoljnija.

Poznavaoci prilika smatraju da je 11,25 dolara po adresi, koliko je Mikrosoft pristao da plati, više nego što je iko očekivao, jer u krajnjoj liniji te adrese su samo usmeravajući brojevi, pošto nisu ni intelektualna svojina niti je s njima povezan neki saobraćaj.

Mereno ovom cenom, vrednost kompletnog adresnog IPv4 prostora sa oko 4,3 milijarde adresa je nešto više od 48 milijardi dolara. (M.V.)


Southwind
Southwind
Veteran na forumu
Veteran na forumu

Broj poruka : 804
Reputacija - Pohvale : 8
Datum upisa : 09.08.2009
Lokacija : Bela Palanka

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu