Bela Palanka. Forumi za Belopalančane i one koji se tako osećaju.
Bela Palanka. Forumi za Belopalancane i one koji se tako osecaju.
Da bi pisali na ovom forumu ne morate biti registrovani, dovoljna je vasa dobra volja i zelja da vas grad bude lepsi i bolji.
Poseti naš profil na:
Image hosted by servimg.com
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Broj Poseta
Free counters!
Prijatelji naseg foruma
Zadnje teme
» Radio klub "Jovan Mitic Djordje"
Sre 4 Dec 2013 - 10:31 od Southwind

» Živa Vatra - Ponovo na putu
Sub 7 Sep 2013 - 19:10 od mimoza

» stare fotografije
Ned 3 Feb 2013 - 18:46 od nik sloter

» Da li neko poznaje ovu osobu...
Pon 7 Jan 2013 - 2:12 od Southwind

» Корени Ремесијане
Čet 20 Dec 2012 - 16:45 od Никета Ремесијански

» ORK BELA PALANKA
Čet 18 Okt 2012 - 16:55 od ds1989

» ORK BELA PALANKA
Sre 17 Okt 2012 - 1:25 od ds1989

» stare i znamenite zgrade
Ned 14 Okt 2012 - 17:02 od nik sloter

» Palancani na Youtube
Uto 18 Sep 2012 - 21:48 od nik sloter

stare fotografije

Čet 24 Sep 2009 - 16:40 od nik sloter

pa i nema velike razlike...

Bela Palanka glavna ulica 1909.

Komentari: 129

Animacije i gifovi

Pet 18 Feb 2011 - 12:31 od ZokiKomentari: 1

Sportske vesti
Loto pomoćnik 7 od 39
Vaš rezultat

Nije teško da bidneš fin

Ići dole

Nije teško da bidneš fin

Počalji od Southwind taj Ned 19 Sep 2010 - 14:07

„Pre i posle surfa završi posla neka, nemoj da te za to opominje SK...” Internet higijena označava načela kojih se mora pridržavati svaki korisnik Interneta, ne samo dete. Svojim primerom, tako što će se stalno pridržavati ovih pravila, roditelj najkvalitetnije uči dete ispravnom pristupu

Smatrate sebe iskusnim na Internetu? Smatrate da znate dovoljno da biste bili sigurni na njemu? Pročitajte ovo i razmislite – da li sve ovo upražnjavate i da li učite decu da to upražnjavaju?

1. Bekapovanje podataka

Postoji mnogo razloga zašto biste redovno (ciklus zavisi od vas) bekapovali svoje vitalne podatke: razne vrste virusa i sličnih „zlih” programa (crva, trojanaca...), razne vrste napada sa Interneta i spyware... Čak i ne mora Internet da bude krivac: kvar na hardveru ili softverski kvar, neka nepogoda, strujni udar... Dakle, razloga ima ko pleve, a ono što se očekuje jesu dve tačke: iskopirajte na izabranom mediju (DVD, BR medij, eksterni hard disk...) sve svoje (prema vašem mišljenju) vitalne podatke (npr. slike, dokumenta i slično) i medij stavite na sigurno mesto.

2. Softverske zaštite

Koristite kombinaciju firewalla, antivirusnog programa, antispyware i malware program, skeniranje emailova i antiphishing zaštitu. O svemu tome nadugačko i naširoko smo pričali u ranijim tekstovima i objasnili principe održavanja tog softvera. U svakom slučaju, redovno održavajte i updejtujte ove programe.

3. Lozinke

Koristite lozinke sa najmanje osam karaktera, koje ne bi trebalo da sadrže uobičajene reči. Kucajte ih tako da ih niko ne vidi, ne govorite ih drugima, ne šaljite ih putem telefona ili emaila. Ni vaš internet provajder ne bi smeo da zna, niti ikada da traži vašu lozinku. Menjajte na određeni period lozinku i koristite različite lozinke na različitim internet nalozima – ne jednu istu.

4. Šta ako se desi

Ukoliko ste primetili upad preko Interneta ili neku neželjenu internet aktivnost, prekinite internet vezu. Onda, u zavisnosti od štete, pokušajte da skenirate antivirusnim programom ceo kompjuter i proverite firewall. U slučaju da ste prevareni da date neke svoje lične podatke, podatke o nalogu (lozinku) ili ste čak elektronski uplatili novac, pozovite najbližu policijsku stanicu, nadležno policijsko odeljenje za sajber kriminal ili, u najmanju ruku, svog provajdera. Ukoliko je to nalog na nekom od internet servisa, probajte da promenite šifru ili ugasite nalog. Ukoliko primate spam poruke (neželjena pošta), naučite da koristite filtere (neki imaju automatski filter za „junk mail”) i ne otvarajte sumnjive poruke sa attachmentom, a možete i da obavestite svog provajdera ili da prijavite slučaj na sajtovima za prijavu ovakvih poruka.

5. Ažuriranje operativnog sistema i browsera

Redovno updateovanje operativnog sistema, browsera i mail klijenta podjednako je važno kao i osvežavanje baze virusa kod antivirusnog programa. Redovnim praćenjem zakrpa za ovaj softver zatvarate takozvane rupe u sistemu, koje zlonamerni mogu da iskoriste na različite moguće načine (obaranje sistema, upad na računar, krađa podataka i tako dalje).

Ovo su bila osnovna načela dobre internet higijene koja važe za sve. Naravno, postoje specifičnosti za roditelje i decu, te sledi lista načela za obe grupe:

Osnovna načela za roditelje

• Kompjuter koji koristi vaše dete postavite na pristupačnom mestu koje vam je dostupno i uvek vidljivo

• Razgovarajte sa detetom i odredite pravila kako i kad će moći da koristi računar.

• Koristite Internet zajedno sa svojom decom, upoznajte se sa aktivnostima i alatkama koje vaše dete koristi.

• U dogovoru sa detetom podesite Privacy settings društvenih mreža, drugih servisa i bilo čega što dete koristi na kompjuteru ili mobilnom telefonu.

• Pričajte i slušajte pažljivo vaše dete kada vam govori o svojim aktivnostima na Internetu.

• Koristite programe za roditeljsku kontrolu.

• Podesite poseban nalog u operativnom sistemu ako se brinete da vam dete slučajno ne obriše vitalne podatke.

• Učite dete da postane dobar „internet građanin” – da poštuje svoje drugove, da poštuje privatne podatke svojih drugova i da ih ne daje trećim osobama. Objasnite im kakve su posledice ako se odaju privatni podaci (kao i kućni video snimci, slike i sve ostalo što može na bilo koji način da šteti ukoliko dođe u posed trećeg lica).

• Upoznajte sve internet drugove vašeg deteta i nadgledajte njihov chat.

• Osposobite decu da rešavaju probleme poput neželjenog kontakta, zadirkivanja preko Interneta i slično. Razgovarajte s njima i o „strategijama” kako da reše problem (blokiranje neželjenog kontakta i slično).

Načela za (veću) decu:

• Privacy settings postoji sa razlogom. Proučite ih i uključite, naročito na društvenim mrežama.

• Majka je u pravu i za Internet – ne razgovarajte s nepoznatima, samo sa drugovima i ljudima koje znate i kojima verujete.

• Lični podaci nisu javni podaci. Pazite koliko ih otkrivate, jer vam neko može ukrasti identitet, koristiti vaše naloge u neželjene svrhe, kao i za mnoge druge prevare.

• Ne dajte lozinku ni najboljem drugu.

• Ono što ne želite da učine vama, ne činite ni vi drugima – ni na Internetu.
Southwind
Southwind
Veteran na forumu
Veteran na forumu

Broj poruka : 804
Reputacija - Pohvale : 8
Datum upisa : 09.08.2009
Lokacija : Bela Palanka

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu